Jabłecznik zrobiłam z przepisu ze strony:
Składniki na kruchy spód:
3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka smalcu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny
w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15
minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
5 białek
3/4 - 1 szklanki cukru
kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma
wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem*, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
Smacznego :)
*Pierwszy raz gdy piekłam ten jabłecznik zrobiłam piankę z
samych białek i cukru i niestety opadła :( Drugi raz
dodałam jedno opakowanie budyniu waniliowego i pianka była sztywna i nie opadła :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz