wtorek, 10 marca 2015

Jabłecznik z pianką

Jabłecznik zrobiłam z przepisu ze strony:




Składniki na kruchy spód:


3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka smalcu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.

Ponadto:
1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
5 białek
3/4 - 1 szklanki cukru
kilka łyżek bułki tartej

Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.

Białka ubić na sztywno z cukrem*, rozsmarować na jabłkach.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.

Smacznego :)

*Pierwszy raz gdy piekłam ten jabłecznik zrobiłam piankę z samych białek i cukru i niestety opadła :( Drugi raz dodałam jedno opakowanie budyniu waniliowego i pianka była sztywna i nie opadła :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz